10 juni, 2025 | Nyhet

Skånebönan lanserar Handlingsplan 2.0

Den 4 juni samlade styrgruppen för Skånebönan representanter från näringsliv, offentlig sektor och forskning på Residenset i Malmö för att ta nästa steg i arbetet med Skånebönan 2.0 – ett regionalt initiativ för ökad odling och vidareförädling av svenska baljväxter.

Workshopen startade med en gemensam lunch med baljväxter i fokus från Laziza, och sedan tog dagen fart med presentationer och workshop. Bland annat presenterade Håkan Christensson den kommande nationella färdplanen för växtbaserat, Susanna Kugelberg från Livsmedelsverket gav en inblick i de nya nationella kostråden med fokus på baljväxter, och Elias Kvarnbäck (Bönland) visade på spännande möjligheter för färdigkokta svenska bönor, tillsammans med Tetra Pak.

Under eftermiddagen lanserades Handlingsplan 2.0, och deltagarna fick arbeta vidare med de fyra milstolpar som sattes upp i december 2024:

  1. Ökad odling av baljväxter för både livsmedel och djurfoder
  2. Nya möjligheter för restflöden
  3. Offentliga måltider som drivkraft för en tryggare avsättning
  4. Skånebönan – regional styrka för nationella möjligheter

Under workshopen jobbade deltagarna tillsammans fram konkreta aktiviteter och åtaganden kopplade till handlingsplanen. Nu kommer styrgruppen att ta med sig all input för vidare arbete – med särskilt fokus på finansieringslösningar, möjliga konsortier eller arbetsgrupper, samt den regionala och nationella kopplingen.

Vi siktar på att samlas igen under senhösten för att fortsätta utveckla Skånebönan – tillsammans.

Här kan du läsa handlingsplanen i PDF

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *