Fler förädlingsanläggningar

Idag finns inga storskaliga anläggningar och bara ett fåtal anläggningar som rensar, skalar, förädlar och paketerar baljväxter från flera odlare i Sverige. Det finns inte heller någon anläggning som kan förpacka kokta baljväxter i tetra i Sverige, detta görs i stället i Italien. Det här är ett stort hinder om vi vill öka produktionen av baljväxter i Sverige. Idag tvingas svenska företag antingen importera råvaror eller skicka svenskodlade baljväxter utomlands för vidareförädling eller paketering. Det mesta på marknaden processas i dagsläget  i Nederländerna och Tyskland, men även till viss mån i Danmark, Norge och Italien.

Sverigemärkning inte möjligt

Bristen på anläggningar gör att produkterna inte kan få en svensk flagga, även om grödorna både växt och förädlats i Sverige. En annan bieffekt är att många livsmedelsföretag väljer att även köpa grödorna från utlandet, vilket minskar marknaden för Sveriges odlare.

Fler och större anläggningar skulle ge svenska bönder en större långsiktighet vilket i sin tur skulle underlätta omställningen till att odla mer baljväxter.

 

hand som håller i bönor