Om oss

Om Skånebönan

I september 2022 samlades ett antal företrädare för skånska livsmedels- och lantbruksföretag, universitet, forskningsinstitutioner, ideella föreningar och offentlig sektor på landshövdingens residens i Malmö. Fokus på mötet var att hitta vägar att tillsammans få en ökad odling och förädling av svenska  baljväxter för humankonsumtion i Skåne. Livsmedelsakademin fick i uppdrag att leda arbetet med att ta fram en gemensam handlingsplan som fick namnet Skånebönan.

För att nå målet om ökad odling och förädling behöver vi riva flera hinder och hantera utmaningar i hela den komplexa livsmedelskedjan – samtidigt och under många år framåt. Hela värdekedjan behöver samarbeta.

Skånebönan är en kraftsamling kring prioriterade insatser för att hantera utmaningarna. Det är inte ett regelrätt projekt med ett slutdatum, utan kommer att finnas så länge det finns behov av samling.

År 2023 fick Livsmedelsakademin EU-stöd för att facilitera och kommunicera handlingsplanen Skånebönan. Livsmedelsakademins arbete går under namnet Skånska bönor. Uppdraget slutar siste december 2024.

Vi arbetar utifrån principen ”gräva där vi står” vilket betyder att vi utgår från den kunskap och infrastruktur som redan finns i Skåne.

SKÅNEBÖNAN, HANDLINGSPLAN. PDF 

 

 

Aktörerna i Skånebönan

  • Hushållningssällskapet
  • Lantbrukarnas Riksförbund (LRF)
  • Lantmännen
  • Livsmedelsakademin
  • Länsstyrelsen Skåne
  • Lunds Tekniska Högskola (LTH)
  • Orkla Foods Sverige
  • Pernod-Ricard/The Absolut Company
  • Region Skåne
  • RISE
  • Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU)
  • Sweden Food Arena
  • GroPro
  • Krinova

 

 

Samarbetspartner för ökad odling och förädling av baljväxter i Skåne

Vill du veta mer?

Hör av dig om du är nyfiken på någonting eller vill prata samarbete i någon form.