Råvaran

Baljväxter är bra för hälsan och klimatet

Baljväxter är så kallade proteingrödor vilket innebär att de har en råproteinhalt på över 15 procent. De är en bra källa till protein, kolhydrater, mineraler och vitaminer. De har också ett högt innehåll av kostfibrer, omättade fettsyror och folsyra men innehåller inte onyttiga mättade fettsyror eller kolesterol.

Inhemsk odling

Enligt Jordbruksverkets statistik för år 2023 odlas ärtor, åkerbönor och konservärtor på 1,7 procent av den totala åkerarealen i Skåne. I hela riket är det endast 2 procent av åkerarealen som odlas till gula ärtor, åkerbönor, bruna bönor och  konservärtor. Även bruna, vita och svarta bönor, kidney-, borlotti- och lupinbönor, gula, gröna och svarta belugalinser, hampa samt quinoa med mera odlas för humankonsumtion i Sverige. (Nordisk råvara) Av det som odlas går endast 3 procent av skörden till humankonsumtion. 

 

Tallrik med fin måltid, två kockar som presenterar maten