Råvaruförädling

Olika typer av förädling

Det finns olika typer av förädlingsmetoder för baljväxter beroende på vilket slutprodukt man vill få fram.

Isolat

För att få fram ett proteinpulver krävs i dagsläget oftast en kemisk process. Baljväxterna ska blötläggas, värmebehandlas, blandas och malas. Någon sådan anläggning finns ännu inte i Sverige. Svenska grödor måste köras till ett annat europeiskt land.

Lantmännen planerar att ha en ärtproteinfabrik klar 2026 som ska ha kapacitet att raffinera 30-40 000 ton gula ärtor till proteinisolat (pulver). Fabriken har ännu inte godkänts av styrelsen.

Koncentrat

GroPro i Bjuv är Sveriges hittills enda proteinfabrik som förädlar baljväxter, såsom gul ärta och åkerböna. Gro Pro har utvecklat en helt ny, energieffektiv miljövänlig teknik för att anrika proteinkoncentrat. (I dagsläget är inte fabriken igång). Koncentratet kan användas som ett isolat, men har en något lägre proteinhalt.

 

 

Extrudering

För att producera växtbaserade köttanaloger som har en textur som efterfrågas på marknaden krävs att proteinpulvret (isolatet) extruderas. Processen kan variera något beroende på vilken baljväxt som används och den önskade slutprodukten, men går i stort sett ut på att grödan knådas och pressas till en massa. Den här tekniken och processen är endast tillgänglig i liten skala och på utvecklingsnivå i Sverige. Större anläggningar kräver väldigt stora investeringar.

Groddning och fermentering

Groddning och fermentering är två traditionella metoder som har fått ett uppsving. Dessa bevarar struktur och tillgängliggör näring och ger även en köttliknande struktur till produkterna.

Värmebehandling och konservering

I Sverige är vi riktigt bra på att koka ärtsoppa och bruna bönor på konserv, vår historia går långt tillbaka i tiden med blötläggning, värmebehandling och konservering. Beredningen sker via Kalmar Ölands trädgårdsprodukter som är ett odlarägt företag med ca 120 odlare i dagsläget. Kalmar Ölands trädgårdsprodukter rensar, torkar och packar ca 4000 ton baljväxter per år.